Greșeli Frecvente într-o Campanie PPC – Cuvintele Cheie Negative – partea II

Cuvintele Cheie Negative – Greșeli Frecvente într-o Campanie PPC Google AdWords

În prima parte a articolului am discutat despre adăugarea cuvintelor cheie negative doar în potrivire exactă și despre lipsa extinderii variantelor de cuvinte cheie negative pornind de la cuvântul identificat inițial (principal).

Lipsa Acțiunilor Pro-Active

nu aștepta cuvintele negative să vină la tine. du-te tu la ele!

Vorbim azi despre lipsa luării de măsuri pro-active în alcătuirea / completarea listelor de cuvinte cheie negative. Cu alte cuvinte, nu aștepta cuvintele negative să vină la tine (să-ți producă afișări și click-uri nedorite) ci du-te TU către ele (preîntâmpinând astfel dezastrul)!

Consultanți AdWords trecuți prin Ciur și prin Dârmon

Pentru anumiți manageri de cont experimentați această greșeală s-ar putea să fie evidentă.

Sunt totuși numeroase cazuri de campanii gestionate de consultanți trecuți prin ciur și prin dârmon (adică experimentați) care comit această eroare, care “păcătuiesc”, întrucât evitarea sau îndreptarea acesteia presupune multă muncă.

Care-i Șpilul cu Măsurile Proactive?

Ca să înțelegem care-i șpilul cu aceste măsuri proactive voi folosi un exemplu dintr-o campanie gestionată de agenția noastră de marketing & promovare online -Red-Dot.ro – pentru un magazin online care promovează lămpi solare iluminare cu led.

E vorba de un brand premium iar asta înseamnă automat și un preț pe măsură al produselor din site.

IEFTIN – la negativ… dacă e cazul!

Evident prima idee de cuvânt cheie negativ a fost aceea a evitării afișării anunțurilor pe căutări legate de “lămpi solare ieftine”.  Am adăugat astfel cuvântul ieftin la negativ în toate formele și declinările posibile.

Studiul Cuvintelor Cheie

Următoarea idee a reieșit chiar din momentul construirii strategiei de segmentare a campaniei plecând de la studiul cuvintelor cheie.

Asta înseamnă că, pornind de la termenii inițiali:

  • lampă solară
  • lampă solară led

am descoperit și alți termeni de căutare (pozitivi).

Aceste cuvinte cheie pozitive au fost ulterior grupate în diverse grupuri de anunțuri:

  • corpuri iluminat led
  • iluminat led
  • lampă led exterior
  • lampă led stradală, etc

Am descoperit însă și termeni numai buni de încondeiat la capitolul “cuvinte cheie negative”:

  • aplică senzor mișcare
  • bandă cu leduri
  • baterii solare
  • becuri cu led
  • energie solară
  • firme luminoase cu leduri, etc.

Ca să vă dați seama de volum, la 30-40 de cuvinte pozitive, numai din această listă (generată în urma studiului cuvintelor cheie) au rezultat câteva mii de cuvinte negative!

Supermarketurile și  Bricolajele – Out!

Românii sunt mari fani ai cumpărăturilor din supermarketuri, magazine de bricolaj, magazine specializate pe mobilier și decorațiuni.

E deci o idee foarte bună să anticipezi toate aceste căutări pentru care nu vrei afișări. De exemplu:

  • lampa solară carrefour sau
  • lampă led bricostore sau
  • lampă solară ikea

E o idee bună să cauți și să găsești denumirile acestor supermarketuri, magazine de mobilier și decorațiuni, magazine de bricolaj, magazine specializate, etc, și să le pui frumușel la negativ.

Iar asta cu atât mai mult cu cât produsele vândute în aceste super-magazine sunt, în general, unele dintr-o cu totul altă categorie a raportului calitate/brand/preț.

Vor mai rezulta și de aici câteva zeci de cuvinte cheie negative, ca de exemplu:

  • ikea
  • kika
  • mobexpert
  • baumax
  • bricostore
  • dedeman
  • hornbach, etc
Cuvinte Cheie Negative
Văleu, dată viitoare o să aleg mai cu grijă cuvintele negative!

Brandurile bune și… ne-bune!

Pot exista situații când realizezi conversii pe cuvintele cheie ce exprimă branduri pe care tu nu le ai în site însă, de regulă, nu prea se întâmplă așa.

Cel puțin în cazul unor produse scumpe, dacă e să alegi branduri pentru care ai dori să ai afișări, alege-le pe cele din aceeași categorie – în ceea ce privește raportul calitate – preț. Altfel, e bine să studiezi asiduu site-urile concurenților (cele care promovează aceleași categorii de produse), să culegi și să alegi brandurile bune și ne-bune pentru a le insera apoi în campanie acolo unde le e locul: la pozitive, respectiv, la negative.

Atenție la detalii!

Chiar dacă tu crezi că ți-ai făcut treaba, ai segmentat cum trebuie campania, ai construit listele potrivite de cuvinte cheie pozitive și negative, e bine să-ți menții vigilența la cote sporite astfel încât să poți sesiza și detaliile. Uneori reușita sau eșecul stau exact în aceste detalii.

În exemplul de mai sus, prin studierea site-urilor care promovau produse asemănătoare, am constat că există unele produse cu anumite caracteristici comune celor promovate de noi dar cu utilizare complet diferită.

Lămpi Solare pentru Rozătoare

Am constat astfel că există un fel de aparate /lămpi solare de îndepărtare a dăunătorilor (rozătoare, insecte).

Așadar, nicio treabă cu lămpile noastre solare cu led pentru iluminare. Dar google-ul n-avea de unde să știe asta și mi-ar fi afișat anunțul și garantăm că ar fi atras și click-uri. Sunt destui care nici nu citesc textul anunțurilor și dau click la repezeală. Vezi aici confuzia între Mătură și Matură.

Pentru că am fost atenți la detalii, am mai adăugat și dăunători, rozătoare, insecte și alte câteva gângănii și cocomârle ce ne-au bântuit imaginația, am salvat ceva bănișori din buget și am marcat câteva puncte la optimizarea campaniei.