fbpx

Google Ads și Landing Page din Campanii

Ai plecat vreodată de la un film pentru că era prea prost pentru a-ți mai irosi timpul? Ni s-a întâmplat tuturor.

Care-i legătura dintre filme, campaniile AdWords și paginile de destinație (landing page)? Cam aceeași dintre profet, aur și ardeleni. Adică are!

Landing page-ul tău este exact ca un film de la care nu-ți convine deloc să-ți plece publicul. Pentru că ai cheltuit o mică avere să-i aduci acolo.

Atât filmele cât și pagina ta de destinație trebuie să arate bine și să atragă publicul

Așa cum trailerele zgomotoase și sclipicioase atrag publicul, la fel ar trebui să o facă și anunțurile și bannerele display, inteligent construite și colorate. Ambele sunt evaluate în funcție de audiența generată, luându-se în calcul două perioade (părți) distincte: înainte și după trailer pentru filme, respectiv, înainte și după vizualizarea anunțurilor pentru pagina de destinație.

Cât de Importante este Reclama Plătită? Atrage 70% din traficul căutărilor pe Google!

Strategia de conversie (de finalizare a vânzării) a traficului provenit din rezultate organice este un pic mai subtilă decât cea valabilă pentru traficul plătit. Anunțurile plătite comunică mult mai direct faptul că își propun să vândă ceva. De aceea e important ca acestui trafic să-i fie dedicat un „film” numai pentru el.

Anunțurile de reclamă au o importanță primordială din simplu motiv că atrag aproape 70% din traficul căutărilor.

Da, din 10 căutări relevante pe Google, 7 vor da click pe un anunț!

În plus, 25% din clicurile celor care caută se vor duce către anunțurile Premium.

Așadar, anunțurile plătite nu doar că sunt importante dar chiar au șanse mai mari de a genera trafic pertinent.

De ce?

Simplu! Când un utilizator dă clic pe un anunț PPC este conștient de faptul că va ajunge instantaneu la pagina dorită. Sau așa ar trebui să se întâmple dacă acea campanie de reclamă este un corect setată segmentat, gestionată și optimizată.

Ce Trebuie să Conțină o Pagină de Destinație AdWords

Teoria spune că pagina de destinație a reclamei tale Google ar trebui să creeze premisele necesare îndeplinirii a două obiective majore:

  1. Să-ți maximizeze scorul de calitate a campaniei AdWords;

și

  1. Să-și facă treaba! (să convertească);

Pare destul de simplu dar nu e. Marea majoritate a paginilor de destinație sunt minunate dar… faultează grav ori unul, ori celălalt, ori ambele obiective simultan.

Cum să nu iei un cartonaș

Așadar, ca să eviți un cartonaș galben, iată câteva elemente importante pe care o pagină de destinație ar trebui să le conțină:

  • Un titlu relevant care îndeamnă la acțiune (și extrem de apropiat de titlul anunțului AdWords)
  • Un subtitlu pertinent (apropiat de detaliile expuse în rândul 1 și 2 ale anunțului)
  • Un text inteligent (în corpul principal al paginii) ce enumeră succint beneficiile (nu doar caracteristicile produsului)
  • Simboluri care să sugereze încredere sub forma logo-urilor sau testimonialelor clienților
  • Un call-to-action clar și contrastant
  • Un formular de obținere a lead-ului (câmpurile diferă în funcție de specificațiile ofertei promovate)
  • O imagine relevantă, potrivită pentru oferta promovată sau folosirea unor elemente care să facă apel la latura emoțională a vizitatorilor

Vezi aici serviciile Red-Dot.ro de webdesign & creare landing page

Cu acest bagaj de cunoștințe haideți să analizăm două pagini de destinație și anunțurile corespunzătoare acestora.

Exemple de Pagini de Destinație Google AdWords

La o căutare pe google a serviciului „tratament hemoroizi” am primit rezultatele:

Vom analiza rezultatele 1 și 3: Laurus Medical și Proctoline.
Exemplul 1 – Anunțul Proctoline:
Landing Page & Google Ads

Relevanța cuvântului-cheie (termenului de căutare) în titlul anunțului este 100%. În plus, textul anunțului îți asigură informații suficient de pertinente: tratament fără operație / fără internare, 14 clinici în România, extensie de apel.

Pagina de destinație a anunțului Proctoline arată așa:

Exemplu Landing Page Campanie Google Ads – Așa nu!

În primul rând, pagina pare a fiu una ca oricare alta a site-ului. Prin urmare nu e special pregătită pentru a întâmpina și folosi utilizatorii atât de „scumpi” aduși în site prin campanie Google Ads.

Header-ul site-ului pare cel al unui site de prezentare obișnuit. Sunt foarte multe link-uri care invită la părăsirea paginii și prea puține detalii care invită la acțiune. Link-urile de navigare atât de vizibil și tentant amplasate nu fac decât să invite utilizatorul să iasă… de la film. Sunt adevărate „căi de evacuare” din pagină. Întrebarea e, de ce ai da bani buni pe clicul respectiv doar ca să aduci vizitatorul în site și să-i oferi atâtea opțiuni tentante de a ieși?

De asemenea, paginii îi lipsește un titlu relevant care să invite la acțiune. Utilizatorul a căutat „tratament hemoroizi”, a văzut clar în anunț ce a căutat, a dat clic și a ajuns în pagina de destinație și aici… Aici, mai nimic!

Exemplu 2 – Anunț Laurus Medical

Relevanța termenului căutat este 100% în titlul 1 al anunțului. Anunțul pare mai rotund, mai bine construit, mai “interesat” în a furniza informații pertinente utilizatorului. De asemenea, suprafața ocupată de anunț este vizibil mai mare. Extensiile de anunțuri sunt ți ele prezente, vizibile și atractive.

Pagina de destinație a anunțului Laurus Medical arată așa:

Exemplu Landing Page Campanie Google Ads – Așa da!

În primul rând, senzația e că pagina e special pregătită să întâmpine utilizatorii generați de campania Google Ads.

Pagina pare aerisită, titlul face referire directă la ceea ce a căutat utilizatorul, ceea ce a văzut în anunțul de reclamă și ceea ce regăsește acum în pagina de destinație. Butoanele de call-to-action sunt clare și contrastante iar conținutul textual este bine afișat, clar, punctual, ușor de parcurs.

În plus, utilizatorul vede repede și clar pașii de urmat. În partea dreaptă din josul paginii există o nouă modalitate interactivă de a atrage utilizatorul spre a face o acțiune, invitându-l la un chat live.

Așa Da!

Avem aici un exemplu de „așa da!”:

  • Titlul este clar și relevant și include și termenii regăsiți inițial de utilizator în anunțul AdWords
  • Există de asemenea un subtitlu pertinent pentru domeniul de activitate – experiența mare a furnizorului de servicii medicale
  • Conținutul textual din corpul principal al paginii este foarte bine separat și punctat și cu imagini relevante
  • Butoanele call-to-action sunt contrastante și bine definite
  • Pentru utilizatorii care doresc și mai multe informații, pașii de urmat ai procedurii sunt simplu și clar prezentați și reprezentați
  • Există un chat live interactiv care invită utilizatorul mai departe la acțiune (inițierea conversației)
  • În secțiunea de mijloc a derulării landing page-ului există informații clare ți ușor de parcurs despre clinici, experiență, pacienți tratați, specialități. De asemenea un video și un nou buton Call to action

Care-s diferențele?

Diferențele dintre cele două exemple vorbesc de la sine. Atunci când intenționăm să lansăm o campanie de reclamă AdWords, planul trebuie făcut nu doar pentru partea ce ține de captarea utilizatorilor care caută termenii de interes pentru afacerea ta ci trebuie să te îngrijești și legat de locul unde-i trimiți și ce o să se întâmple cu ei odată ajunși în pagina de destinație.

Recapitulare:

  • Încearcă să maximizezi scorul de calitate a campaniei AdWords
  • Optimizează-ți pagina de destinație astfel încât să conțină detaliile necesare
  • Încearcă să obții „Triunghiul perfect” – potrivirea dintre: termen căutat – titlul și conținutul anunțului – titlul, subtitlul, conținutul, designul și funcționalitățile paginii de destinație
  • Încearcă să gândești ca un utilizator și să-i intuiești așteptările, intențiile

Despre intențiile utilizatorului

Intenția utilizatorului poate fi tradusă în așteptările sale în momentul în care introduce un cuvânt-cheie pe motorul de căutare.

Cu ajutorul acestei corelații: „termeni de căutare vs. așteptările / intenția utilizatorului” poți intui la rândul tău la ce s-a gândit utilizatorul.

Analizează cuvintele-cheie în corelație cu intenția utilizatorului și închide cercul prin crearea anunțurilor potrivite reflectate în pagini de destinație pertinente. E astfel necesar să descoperi acele cuvinte cheie care exprimă intenția de cumpărare și să le corelezi cu pagina de destinație și strategia generală a campaniei AdWords.

Despre optimizarea campaniei AdWords

Grupurile de anunțuri ce conțin un număr foarte mare de cuvinte-cheie sunt dificil de optimizat și gestionat și, în general, nici nu sunt extrem de eficiente.

Explicație e și că, având mulți termeni de căutare în același ad-group nu vei putea obține „triunghiul perfect: nu le vei putea difuza trailerul potrivit și nici filmul așteptat (anunțul relevant și pagina de destinație adecvată).

Există campanii unde este eficient / indicat să ai chiar un singur cuvânt-cheie per ad-group. Vei putea astfel obține și controla corelația: termen căutat-anunț-pagină de destinație. Ca regulă generală, un grup de anunțuri ar trebui să fie suplu (până în 20 de cuvinte-cheie), evitându-se pe cât posibil supra-popularea / îmbâcsirea acestuia.

Cam atâta am avut de povestit despre landig page-urile potrivite unei campanii AdWords. Nu uita, te așteptăm la o cafea dacă vrei mai multe detalii!