Cum Pornești Remarketingul Google Ads?
Un vechi proverb românesc spune că „ochii care nu se văd se uită”. În tumultuoasa și nebuna lume on și offline acest adevăr e cum nu se poate mai adevărat. Pentru afacerea și prezența ta online ai nevoie de remarketing!
Pentru ca „ochii tăi” să nu fie uitați de clienți, trebuie să pornești Remarketing-ul.
Sfaturi Pentru Începători – Campaniile Remarketing Google AdWords
Primești astfel o a doua șansă de a-i mai prezenta oferta sau de a-i afișa produse ori servicii adiacente / suplimentare clientului tău.
De asemenea, prin administrarea segmentelor de public poți prezenta reclame personalizate unor categorii personalizate de clienți.
Remarketingul. E depășit sau nu?
Remarketingul a trecut deja vârsta celor „7 ani de acasă”. Google l-a lansat în 2010 pentru Display și în 2013 pentru Search. Facebook a lansat versiunea sa de Remarketing în 2012.
Cu toate acestea, încă există clienți care nu-l folosesc în reclama lor sau care nici măcar nu au auzit de el.
Ce e frumos la Remarketing este ca direcționează reclama către un public avizat, care deja te cunoaște.
Astfel, Remarketingul vizează:
- utilizatorii care au vizitat site-ul tău, sau o anumită pagină în site, sau au avut un anumit comportament / acțiune în site (de exemplu, au pus produsele în coș dar au plecat fără să finalizeze comanda)
- adresele de mail ale clienților actuali
- adresele de mail din alte baze de date valide
Cum funcționează Remarketingul?
Pentru a porni Remarketingul pentru site-ul tău e nevoie:
- să setezi campania corespunzătoare în contul Google Ads sau Facebook Ads
- la sfârșitul procesului de setare vei primi apoi un cod de tip Java Script
- respectivul cod va trebui integrat în site-ul tău
Integrare Cod Remarketing pe Site
Modificarea nu ar trebui să afecteze performanțele tehnice ale site-ului iar vizitatorii nu vor ști de existența respectivului cod.
Cel mai eficient mod de a integra codul de remarketing pe site este prin Instrumentul Google Tag Manager.
De fiecare dată când un nou vizitator va ajunge pe site-ul tău, browserul utilizatorului va prelua din site un cookie. În acest fel, atunci când vizitatorul va intra pe site-uri care acceptă reclama Google Ads / sau pe Facebook, contul de reclamă îi va furniza anunțurile, conform setărilor.
Remarketingul e mai mult decât o căutare
De ce să-ți dorești Remarketing?
Pentru că-ți permite să ai o strategie online unde imagina ta va fi întotdeauna prezentă în fața utilizatorilor amintiți mai sus atunci când aceștia:
- navighează pe site-uri care acceptă Google Display
- caută activ pe Google
- vizionează videoclipuri pe YouTube
- stau pe Facebook sau Instagram
- caută sau utilizează aplicații mobile
Menține Activă Atenția Publicului
Experiența a dovedit ca Remarketingul a avut întotdeauna rezultate net superioare altor tipuri de campanii care vizau un anumit tip de public.
Trăim vremuri în care ochii oricui sunt prea ușor atrași și distrași de o multitudine de medii, evenimente, acțiuni, etc. Remarketingul îți da această unică șansă de a-ți menține produsele / serviciile și brandul tău în atenția clienților.
Cum Pornești Remarketingul pe Google Ads sau Facebook Ads?
Am ales aceste platforme pentru că sunt cele mai folosite și folositoare. De asemenea, campaniile în sine sunt relativ ușor de demarat, atât în Google Ads cât și în Facebook Ads.
Remarketing Google Ads: Search & Display
Retargetarea vizitatorilor site-ului
În exemplul nostru, vom avea listele de audiență (utilizatorii care au vizitat site-ul) generate din Google Analytics. Campaniile de Remarketing vor fi însă setate și lansate din contul Google Ads.
Așadar, asigură-te mai întâi că cele două conturi – Google Analytics și Google Ads – sunt „legate” între ele, adică contul AdWords e conectat la Analytics.
Din Analytics, la secțiunea Admin / Proprietăți, veți putea crea Audiențe care ulterior vor fi vizate de Reclama Remarketing
Segmentele /Listele de Public Inteligente (Smart Lists)
Segmentele de public Smart sunt ideale pentru site-uri cu trafic foarte mare – peste 10 mii de pageviews / zi sau peste 500 de tranzacții lunare. Segmentele vor fi definite prin intermediul Google Machine Learning care va identifica posibilitatea utilizatorilor incluși în listă de a converti în viitor.
Chiar dacă site-ul tău nu generează un astfel de volum de trafic / conversii, vei putea implementa acest tip de Liste Smart în funcție de comportamentul similar al utilizatorilor în alte site-uri, identificat de Google.
Segmentele de Public Definite
Pentru majoritatea advertizerilor, un segment de public definit în funcție de comportamentul utilizatorilor este o variantă ideală de lucru.
Exemplul alăturat este cel al unei liste ce cuprinde Toți Utilizatorii mai puțin cei care au ajuns la pagina de finalizare a comenzii (thank you page)
Vei putea apoi alege durata de menținere a utilizatorilor în Segmentul de Public. Durata recomandată fiind de 30-90 zile. Durata maximă e de 540 zile.
După ce denumește lista / segmentul de public și dai clic pe căsuța de conectare la contul Google Ads, jumătate din treabă e gata.
Intră în Google Ads, la Setări / Administrarea Segmentelor de Public. Vei găsi acolo segmentele de public create anterior precum și noile liste pe care le vei putea repartiza campaniilor / adgrupurilor potrivite.
Vei putea apoi importa tabelul / baza de date tip CSV cu clienți / leaduri, care să conțină: email, nr. telefon, nume. adresă, etc. Odată creată această listă, o vei putea aplica în campanii sau adgrupuri.
Gata! Ești gata să-ți crești vânzările și business-ul cu ajutorul Remarketingului. Desigur, pupă această experiență, poți încerca ceva și mai spectaculos: Remarketingul Dinamic!