Site-ul tău e Optimizat pentru Mobil?
Schimbare Majoră în Algoritmul de Indexare Google: Mobile-First Indexing
Începând cu martie 2021 Google va opera schimbări majore în evaluarea site-urilor în vederea poziționării acestora în rezultatele SEO
Mobile-first indexing se referă la faptul că, începând din septembrie 2020 Google folosește predominant versiunea de mobil a conținutului unui site pentru indexare și clasare. Din punct de vedere istoric, indexul a folosit în principal versiunea desktop a conținutului unei pagini atunci când a evaluat relevanța unei pagini pentru căutarea unui utilizator. Întrucât la nivel global majoritatea utilizatorilor folosesc un dispozitiv mobil pentru căutările pe Google, Google a stabilit ca etalon versiunea de mobil a site-ului.
Astfel, începând cu martie 2021, Google va considera doar versiunea de mobil pentru indexarea și poziționarea acestuia. De aceea este foarte important ca versiunea de mobil să fie complet sincronizată cu versiunea desktop și să funcționeze la parametri cât mai buni pana in martie 2021.
Ce este Mobile-First Indexing?
Așa cum spune și eticheta, Indexarea Mobile-First înseamnă că Google va folosi conținutul detectat pe versiunea mobil a site-ului pentru a-l indexa și poziționa în rezultatele căutărilor.
Este o schimbare de paradigmă întrucât, de decenii Google a folosit ca bază versiunea desktop a site-ului, pentru indexare și clasificare însă, de acum, versiunea mobile are întâietate. Schimbarea fundamentală, din ultimii 4-5 ani, a modului în care oamenii utilizează motorul de căutare și cum navighează pe internet, precum și explozia utilizării smart-phone oriunde și oricând, au justificat însă acțiunea.
Cum îți pregătești site-ul pentru schimbarea Mobile-First?
Crearea unui site optimizat mobile-first nu e un lucru ușor. Piesele trebuie să cadă fix acolo unde le e locul iar utilizatorii trebuie să poată naviga ușor și predictibil în site.
Optimizarea site-ului pentru mobil nu e doar o acțiune de (re)design. E un domeniu de sine stătător menit să permită afișarea perfectă a oricărei pagini din site pe o multitudine de dispozitive mobile și rezoluții de ecran.
Și, să nu uităm, mai rămâne și partea de SEO care, la rândul ei trebuie bifată!
Cum Google indexează acum exclusiv varianta mobile, devine de o importanță critică să ai un site optimizat pentru mobil.
Dacă nu, vei pierde atât din poziționările organice câștigate și din calitatea eventualelor campanii de promovare Google Ads.
E așadar timpul să-ți pui următoarele întrebări:
- Ce elemente trebuie să iau în considerare pentru site-ul meu vizavi de mobile-first?
- Ce design trebuie să aibă site-ul meu pentru utilizatorii mobile?
- Ce trebuie să fac pentru a mă asigura că site-ul meu e compatibil cu aceste update-uri?
Elementele de Design Mobile pe care să le iei în calcul
Fără urmă de îndoială, să creezi un design de calitate pentru o experiență a utilizatorului (UX) la cote înalte, este un element capital atât pentru succesul campaniilor de promovare online cât și pentru detaliile SEO și poziționarea organică a site-ului tău.
De la meniuri mobile la module și modele de design predictibile, aceste elemente sunt vitale pentru un site eficient.
Asigură-te că site-ul tău este astfel creat și atunci poți să rămâi încrezător că campaniile de promovare vor continua să-ți genereze creșterea afacerii.
Design Site Mobil – Abordarea Top-Down
Dacă vrei un site mobil optimizat atunci trebuie să abordezi chestiunea din prisma detaliilor mobile-first. Abordarea de sus în jos (top-down) este o idee excelentă.
Asta presupune o planificare serioasă a variantei finale a site-ului. Fiecare detaliu trebuie cuantificat și calculat cu atenție astfel încât site-ul tău mobil să nu arate șui.
O abordare de os în sus (bottom-up), modul-cu-modul creează fix efectul contrar. Acesta este o rețetă dezastruoasă cu rezultate pe măsură.
Pentru a obține rezultate excelente, folosește abordarea top-down care ia în calcul toate elementele de design a site-ului, de la cele mai mici, la cele mai mari.
Meniu Site Mobil
Meniul site-ului mobil trebuie să fie ergonomic (ușor de utilizat), construit în funcție de diversele rezoluții acceptate – plecând de la dispozitivele cele mai mici. De asemenea, meniul nu trebuie să fie 100% identic designul variantei desktop.
Structura va rămâne, bineînțeles, aceeași dar detaliile vizuale vor fi modificate și afișarea va fi diferită în funcție de dispozitiv.
Crearea unor modele de design recognoscibile pentru navigația în site este esențială pentru realizarea unui design cu adevărat centrat pe UX. Aceasta nu înseamnă să copiați toate modelele de design pe care le-ați făcut anterior.
În schimb, trebuie să creați pictograme și elemente ușor de recunoscut.
Nu uitați să „proiectați pentru degetul gras”, adică să nu uitați de utilizatorii cu degete groase.
Asigură-te că site-ul tău respectă aceste elemente de design și vei avea rezultatul dorit: utilizatorii navighează ușor în site, UX e la cote înalte, la fel și conversiile și vânzările.
Design Fluid
Un design fluid înseamnă să creezi elemente de design pentru toate dispozitivele, indiferent de platformă.
Acesta este un concept diferit față de designul responsive. Chiar dacă se suprapun puțin.
Dacă designul responsive este creat pentru a combina desktopul și mobilul, atunci designul fluid se referă la elementele de design pentru mobil.
Când aveți elemente de design fluid, acestea nu apar diferit pe alte dimensiuni ale ecranului. De exemplu, un buton roșu de pe desktop nu va apărea ca buton albastru pe mobil.
Sau un formular tip call-to-action nu apare diferit pe dispozitivul mobil în comparație cu dispozitivul desktop.
Detaliile diferite nu fac decât să genereze confuzie și asta va fi cu atât mai evident atunci când utilizatorii se mută de pe un dispozitiv, pe altul.
Task-uri & Ergonomie
Probabil ți s-a întâmplat să folosești o aplicație mobilă în care procesul de completare a unei acțiuni să fie de coșmar în comparație cu varianta site desktop?
Dacă procedura de finalizare a comenzii pe site-ul tău mobil este greoaie atunci utilizatorii vor părăsi site-ul și-ți poți lua adio de la conversii și vânzări.
Excludeți detaliile sau acțiunile neimportante. Asigură-te în schimb că acțiunea principală este vizibil, și extrem de ușor de realizat.
Dacă utilizatorul e nevoit să caute butonul de plată sau dacă trebuie să facă muncă de detectiv pentru a găsi altceva, își va abandona coșul de cumpărături.
Asigură-te că locul din site unde utilizatorul se află va fi salvat. Dispozitivele mobile sunt utilizate în principal în / din mers, iar utilizatorii trebuie să poată salva momentul din procesul de achiziție în care se aflau.
Crearea unei experiențe mobile fără această posibilitatea nu va face decât să deranjeze și irite utilizatorul.
Evită Pașii Ne-necesari
Evită pașii ne-necesari, cum ar fi înregistrarea obligatorie forțată.
Cu siguranță nu vei câștiga simpatia utilizatorilor atunci când le forțezi înregistrarea.
Din contră, poți genera iritare, enervare, lipsă de încredere și o experiență-mobile deloc plăcută.
Simplifică revenirea la pagina Acasă
O pictogramă simplă care te duce oricând înapoi Acasă este o idee excelentă.
Dacă utilizatorul nu se poate reîntoarce ușor pe pagina principală probabil că va abandona site-ul pentru unul unde poate.
Utilizatorii nu sunt experți în domeniul tău de business. Ei trebuie să identifice ușor detaliile din site-ul tău de la bun început, fără ambiguități.
Folosește un Layout Optim
Crearea unui layout pentru dispozitivul mobil este o provocare în sine dar nu e ceva imposibil.
În primul rând trebuie să știi ce vor face țintele de pe dispozitivul cu ecran tactil și cum vor funcționa.
Pentru ca utilizatorii chiar să poată folosi site-ul tău mobil, designul trebuie să aibă în vedere dimensiunea corectă a degetului.
Adobe recomandă ca țintele mobile tactile să respecte dimensiunea de 7-10 mm. Adobe susține că această dimensiune „permite unui deget să țintească și să atingă ținta fără prea multă frustrare”.
Nu Uita de Dimensiunea Textului!
Un alt detaliu de design este dimensiunea textului.
Trebuie luată în considerare atât dimensiunea textului elementelor de navigare, cât și dimensiunea conținutului de text obișnuit din pagină.
Fără text de calitate la o dimensiune lizibilă vei pierde cititorii. Și nici nu vei putea comunica eficient.
Folosește dimensiunea de font potrivită pentru site-ul tău mobil și astfel utilizatorii vor putea citi și înțelege ce vrei să le comunici, vor rămâne în site și vor face acțiunea vizată.
De asemenea, nu uita de raportul de contrast al culorilor textului.
Cu cât este mai scăzut raportul de contrast cu atât excluzi mai multe tipuri de cititori (daltoniștii, de exemplu).
Adobe recomandă un raport de contrast de 4,5: 1.
Asigură-te că ai Conținut Identic: Site Mobil <=> Site Desktop
Conținutul trebuie să fie același, atât pe desktop, cât și pe mobil.
Poate te întrebi dacă conținutul mai lung este mai potrivit fie pe unul, fie pe celălalt.
Realitatea e că oamenii vor citi conținutul lung și de pe dispozitive mobile.
Dacă conținutul nu e identic pe versiunile desktop și mobile Google poate penaliza site-ul.
Crawlerele Google să poată accesa Orice din Site
Asigură-te că Google poate să acceseze cu crawlerele tot conținutul site-ului tău.
Este posibil să ai multe resurse blocate în fișierul robots.txt.
Resurse pe care nu le vrei indexate, cum ar fi JavaScript, CSS și alte tipuri de fișiere.
Nu pierde din vedere aceste tipuri de fișiere atunci când site-ul este creat și dezvoltat..
Analizează fișierul robots.txt și asigură-te că nu blochează prea multe resurse critice.
Toate aceste resurse afectează redarea, accesarea crawlerelor și indexarea.
Pentru a profita la maximum de site-ul tău mobil, trebuie să te asiguri că site-ul tău este complet accesibil crawlerelor Google Mobile.
E nevoie de timp pentru ca Site-ul Tău să fie Optimizat Google Mobile-First
Pentru ca site-ul tău să fie pe deplin compatibil cu dispozitivele mobile va fi nevoie de efort, timp și bani.
Găsirea unei Agenții de Dezvoltare Web competente va fi cu siguranță de ajutor. De asemenea, esențială este și abordarea construcției site-ului top-down, astfel încât toate piesele puzzle-ului SEO mobil ale site-ului tău se potrivesc și cad la fix.
Indiferent dacă ești la curent cu procesul de creare a unui site, dacă ai cunoștințe SEO sau abia acum te familiarizezi cu tot angrenajul părților în mișcare ale unui site mobil, trebuie să te asiguri că toate obiectivele de design și optimizare sunt bifate.
Rezultatele campaniilor de promovare și performanța organică (SEO) a site-ului depind de acest lucru.