Am discutat în primele trei părți ale articolului despre erori în abordarea strategiei cuvintelor cheie negative dintr-o campanie AdWords:
- în prima parte, prin prisma luării unor măsuri prea limitate: adăugarea negativelor doar în potrivire exactă, lipsa „expandării” fiecărui cuvânt negativ identificat;
- în partea a doua, prin prisma lipsei acțiunilor pro-active: identificarea „epitetelor” care chiar nu trebuie să stea „lipite” de cuvintele cheie ce definesc oferta noastră (cuvântul „ieftin”, de exemplu, sau cuvintele ce definesc numele lanțurilor de supermarket, magazine tip bricolaj, etc);
- în partea a treia, prin prisma omisiunii de a adăuga și la negativ, cuvintele (de obicei generice) inserate inițial în campania noastră (drept pozitive) dar pe care nu le mai considerăm bune (produc costuri inutile, nu dau randament, etc);
Continuăm în ultima parte cu erorile legate de adăugarea cuvintelor negative DOAR la nivel de grup de anunțuri și lipsa folosirii unei liste generale de cuvinte negative (la nivel de cont).
Adăugarea cuvintelor negative DOAR la nivel de grup de anunțuri
De obicei adaugi negativele direct din studierea căutărilor reale. Nu mulți realizează însă că, după ce le-ai selectat din lista căutărilor reale, există 3 opțiuni de inserare pe 3 niveluri:
- la nivel de grup de anunțuri;
- la nivel de campanie;
- la nivel de cont (Listă de cuvinte cheie negative);
Cei mai mulți inserează negativele doar la nivel de grup de anunțuri lăsând activă presetarea implicită (pentru primul nivel) existentă în aplicația AdWords.
Alegând nivelul și forma de potrivire corecte de inserare poți economisi multe ore de muncă și chiar și mulți bani! Odată ce ai hotărât că nu vrei absolut deloc să generezi afișări pe un anumit negativ, inserează-l direct la nivel de cont astfel încât să eviți alte bătăi de cap.
Lipsa listelor de Negative la nivel de cont
Caută-le pe Google și-o să le găsești.
De exemplu:
- jpg
- imagini
- poze
- videoclip
- ce înseamnă
- păreri
- forum
- job
Uneori le poți găsi chiar cu „dedicație” – liste generale de negative potrivite domeniului de activitate pentru care rulezi campania. Adică… pară mălăiață în gura lui nătăfleață! Folosește-le sau crează-ți-le singur. În mod sigur, dacă le introduci chiar de la început, vei scuti multe ore de optimizări ulterioare, vei avea un CTR bun chiar de la start și… vei și economisi mulți bani!

„Ai, n-ai mingea, tragi la poartă!” sau Urmărește-ți țelul și Construiește în jurul fiecărui cuvânt cheie negativ
Americanii zic „go the extra mile”. Avem și noi slogane de tip „hei rup-ist”: am putea spune, mergi mai departe, mergi dincolo de rutină și de „obișnuință”. Mai ales când vine vorba de construirea acestei „povești făr’ de sfârșit” care e strategia de cuvinte cheie negative.
Am parafrazat în subtitlul de mai sus spusele unui mare jucător de fotbal (dar nu prea mare orator) în ideea că, deși ce zice sună un pic inept, un mare adevăr se află totuși acolo; indiferent ce faci, trebuie să ai un scop, un țel. Adăugăm noi – și mijloace! Transpus la… „oile noastre”, țelul unei campanii este rentabilitatea acesteia. Un mijloc deosebit de important în atingerea acestui țel este construirea și optimizarea continuă a listelor de cuvinte cheie negative.
Ai identificat cuvântul „rău”, mergi mai departe, construiește relații, gândește și găsește mijloace de a spori impactul fiecărui cuvânt negativ și vei observa că, ușor dar sigur, rentabilitatea campaniei va crește și ea.